About Me

My photo
biasa, tak pendek, tak gemuk, tak tinggi tapi perasan ensem.. sikit jar ar.. Be my follower and i will be you greatest follower ^-^ Peace!!

▄▀▄Sahabat Karib Saya▄▀▄

Tuesday, June 2, 2009

Pengemis?? Damn no...


Bab Satu♪
✖Pagi tadi ketika saya membeli tembikai di pasar Besar Tawau, saya dihampiri oleh seorang pengemis lelaki... pengemis itu menyodongkan tangan meminta sedekah dari saya...
I : Dik, saya jalan jauh dari Batu Payung dan tiada duit tuk makan. Mohon minta sikit duit tuk makan dik..
S : (Serius keh? kurus kering mcm ni jalan dari Batu Payung? Tu 10 batu jauhnyer! ah.. sudahlah..) Hm.. yah.. Ini Pak Cik.. ni jeh ada..
I : Terima kasih banyak Dek..✖


Bab Dua♫
✖Semasa naik tangga ke tingkat atas terjumpa pulak seorang ibu mengendong babynya turun bertentangan arah, ibu tu tgh angkat byk barang...
I : Maaf dik,kesian saya dik sbb kehabisan duit tambang, boleh mintak sedikit duit tambang?
S : (Ai? Bawa berkilo2 brg pun mintak duit?? Shopping kat pasar sampai takde duit tambang keh??) … Ni mak cik, gunalah apa yang perlu ..
I : Terima kasih banyak dik.. Semoga dibalas oleh Tuhan.✖


Bab Tiga♫♪
✖Lepas 5 minit...Seorang pemuda indon yang tempang kakinya menghampiri saya..
I : Mohon bantuan a’.. saya kelaparan.. butuh uang buat makan
S : (Ya ampun.. ada lagi.. ) …

Saya pun meninggalkan dia, tapi karena kesian, saya kembali, melihat dia terduduk di pinggir jalan sambil menyandar di tiang elektrik (Waduh, dramatik sekali!!). Lalu saya menghampiri, dan memberikan wang.
S : Ini Pak, tolong segera bapak pakai buat makan. Bapak lapar kan?
P : Terima kasih a’, semoga Tuhan membalas perbuatan aa’.✖

✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖
Saya tahu kalau pengemis minta sedekah seperti ini mungkin merupakan penipuan. Di TV pernah ada liputan tentang pengemis-pengemis profesional yang memiliki teknik tertentu untuk meminta sedekah. Tetapi bagi saya sendiri, daripada fikir pasal tu itu, baik ikhlaskan jeh segala pemberian tersebut. Kalau dia yang menipu dia sendiri yang menanggung akibatnya. Kan??
✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖

P/s: Result dah kuar, so happy coz get my fifth dean list♥!! Thank God! ♥^-^♥

21 comments:

haruan tasek said...

aku suka betul cerita bab 3 tu. itu dah style pengemis...ha..ha..

Richeal Phil @ Ritz ^-^ said...

tu arghh.. buat macam keliwon cite ni .. ader byk bab keke...

alhariesz said...

"whoa...kamu memang anak yang pintar ya..! bagus skali...."

gaya pengemis Bab3 mengucap tahniah kpd kamoo... (cam mak sinchan pun ado...wahahahahaah)

seriously bro, tahniah sbb saya jarang jumpa member2 yang dpt dean list...inikan plak utk kali ke-5....tabik spring....! hoho

dan pasal pengemis tu, apa yg kamoo buat tu tepat...saya juga akan buat menda yg sama....ikhlas...sebab itu yg dinilai Tuhan....kan?

Richeal Phil @ Ritz ^-^ said...

to alhariesz...
✖keke, pengemis bab 3 tu indon arrr... takkan takde slang indon nyer hehe..
✖✖tu argh iklas penting kan~!! asyik sedekah jeh kang saya yang mengemis waahhh!!
✖✖✖Thanks for the congrats.. besa jeh takdelah hebat sgt pun huhu

babymiLosh said...

haiyOkk~
kengkadang susah jugak kalu terlampau baik hati kan.. huuuu~

Richeal Phil @ Ritz ^-^ said...

To babymilosh
✖haha everything had its consequences rite!
Stp tindakan ader akibatnya!!

zul hafixi said...

akoo tau camne ending citer nih... ko x cukup duit tambang nak balik umah kan?? kan?? haha...

akoo penah gak kat LRT plaza rakyat... ade sorg pak cik mintak duit kat akoo sambil2 nk nyala rokok.. aku trus cancel nak bagi... ye r.. akoo pon x isap rokok.. kuang aja sungguh...

btw... congratz yer... dean list...

Nurly Hamid said...

Takpe.. Janjy kita ikhlas.. :)
Mane tau mmg betul2 dye pengemis.. Haa,tak sia-sia dapat pahala.. tak gitu? Thehee.. :p

bias® said...

sebelum diorang mintak, kau mintak dulu.

Richeal Phil @ Ritz ^-^ said...

to zul hafixi...
✖memang tak cukup tambang dah, tapi nasib saya drive keke so no need tambang ah huhu..
✖huh? pengemis dah advance dah, styles merokok sambil minta sedekah tu teknik baru diorg taw keke..
✖huh.. thanks? bersyukur gak~!

Richeal Phil @ Ritz ^-^ said...

to nurly..
✖huh kalau betol ,bagus ah 3 kali ganda pahala aku..keke

Richeal Phil @ Ritz ^-^ said...

to bias..
✖yah tak yah gak, apasal aku tak hingat pulak yeh, bias kau ni memang pandai arg huhu

M-L-D said...

allo..tumpang lalu..

ko cerita psl pengemis ni..
teringat kat cite slumdog millionaire..sumpah best~

hebat gloe ko dpt 5 kali deans list!
syabas r bro..

Cx Bob said...

ahahaa..
x sampai ati ar bro..
ahaha

Richeal Phil @ Ritz ^-^ said...

✖eh eh sampai ke situ pulak ingatan nya haha.. betol ah. pengemis sekrang pun boleh jadi jutawan...hebat!
✖✖huh.. thanks! takdelah hebat sgt pun, lucky jeh dapat dean list huhu.. ape2 pun chayoh!

Richeal Phil @ Ritz ^-^ said...

to cx...
✖tak sampai ati tapi kuat mencarut lah haha

Nadhirah Zamrose said...

got ur 5th dean list?congrats!
sye kesian tgk pengemis tp klu slalu sgt dtg mengemis jd menyampah pulak...tp klu bleh tlg,tlg gak la sikit...perikemanusiaan la mungkin

Richeal Phil @ Ritz ^-^ said...

to Nadhirah Zamrose
✖Thanks.Kind of you!!
✖✖betol gak, ader yang boleh jeh kerja tapi mintak sedekah pulak, menyampah gak kan huhu

sf said...

richeal phil!!!

Richeal Phil @ Ritz ^-^ said...

huh?? SF ok

EN.ROBOT said...

anda sungguh mulia ye,.,.~
(,")v peace,.,.~