About Me

My photo
biasa, tak pendek, tak gemuk, tak tinggi tapi perasan ensem.. sikit jar ar.. Be my follower and i will be you greatest follower ^-^ Peace!!

▄▀▄Sahabat Karib Saya▄▀▄

Tuesday, June 30, 2009

My crazy students!!

▄▀▄Kes short stories▄▀▄
Cikgu: Macam mana nak memartabatkan lagi Bahasa Malaysia??
Students: Ajar Bahasa Malaysia dalam bahasa Inggeris cikgu!!
Cikgu: jahan^&%@%&!! Tut tut tutttt(terpaksa ditapis)

✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖

▄▀▄Kes long essay▄▀▄
Cikgu: Tomok!
Students: Yes Teacher!
Cikgu: What is O!!
Students: er..er..er… O is… er..
Cikgu: O is Oxygen lah, takkan O tuk Otak kau pulak!!!
Students: (ala2 seruan zombie kampong pisang) Otak…Otak…Otak..oooo..
Cikgu: jahana%&$^&*) tut tut tutttt…..I quit!!!!
P.s: ni pasal ppsmi lah ni!!! takdelah aku quit, kang aku mengangur pulak!!

✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖

Thursday, June 25, 2009

OMG! Berita Baik & Berita Buruk!


Ermm... aku ada berita baik, berita buruk and berita TV1 taw...
Berita baik ni malu sikit nak cakap..Tapi ermmm.... ok ok... saya rasa saya dah...KURUS! KURUS!Wah!!!..tu jeh pun berita baik nyer...(^-")

Berita buruk nya pulak...
(eh eh jgnlah emosi dulu,korg blum abis baca lagi ni)
Saya Ritz terpaksa resting jap dari blogging sebab nak prepare thesis ...sedih kan kan kan...(sekarang baru boleh korang nangis keke)


P/s✖will be back on July!!(Dahlah menangis tu..)

Thursday, June 18, 2009

Taman Tergantung Babylon Malaysia??

♪♫Pat pat siku lipat,
Sarawak femes ngan kek lapis n lada putih..
Sabah femes ngan mutiara n kristal..
..tu lah kata orang tua zaman dulu♪♫ … ^-^


Apepun, hari ni saya nak bawa semua blogger saya melawat Pasar Gantung Mutiara …apasal dikenali pasar gantung. Entahlah... nak komersial ala2 Taman Tergantung Babylon kot..(jgn korang percaya sgt teori aku!)

✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖selamat datang ke Taman tergantung eh2 salah.. Pasar gantung Mutiara✖
✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖ade mutiara putih, mutiara pink, mutiara hitam...kepala org macam mutiara pun ade..^-^✖
✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖Menarik perhatian aku untuk melihat setiap satu dan sekaligus menghadiahkan traffic jam dalam otak…pening..✖
✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖
✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖Byk giler mutiara, siap boleh bawa mandi lagi...^-^✖
✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖
✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖
✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖
✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖
✖Pasar ni beza sikit dgn pasar lain sebab penuh dengan mutiara yang tergantung tp bukan manusia tergantung..tu dlm cite seram Thai jeh wujud..✖
✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖

✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖
✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖

Selain mutiara, Aku juga merupakan tarikan disitu bukan sebab aku kiut (perasan pulak), tapi org sibuk membeli, aku pulak sibuk klik klik..benggang gak penjual situ..

p.s: Korang mesti mesti tak paham apa yg nak disampaikan berdasarkan tajuk. Kan, kan? Jadi, hantarlah segera comment sebelum masa mencemburui atau jeles kat korang..^-^

Monday, June 15, 2009

keja lu melipat lah!!

♥✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖♥
Last Sunday.. pogram Jalan2 Cari Jeans telah dilaksanakan…

Sambil jalan2 tu, saya pun masuklah satu kedai jeans yang agak “standard” gak..
Cari2 jeans tapi berkenan pulak ngan t-shirt purple yang tergantung..

nak tanya tuk saiz m…tapi yang hampehnye, salesgirl nyer busy pulak berborak kt ujung kedai…

Saya pun mulalah cari saiz baju m tu di kawasan baju tersebut dilipat..

Tiba2 salesgirl tersebut mula menghampiri saya dan mengeluar kata mutiara ini,

Salesgirl: Dik! Boleh tak adik jgn hamburkan baju sini sebab kami dah penat lipat dik, kan ada sampel baju ni digantung dik!

Ritz: (Dengan geramnya) Kak, boleh tak akak kerja sikit sebab akak ni makan gaji tuk layan customer bukan makan gaji kosong jeh..

Meninggalkan kedai tu dgn sakit ati sekali & black list terus!!
♥✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖♥
P.s: sampai hari ni masi terbayang t-shirt purple tu…lawa nyer baju tu ahhhh!!

Thursday, June 11, 2009

Seluar dalam AKA spender...


✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖
Tajuk entry ni hanyalah pengalaman penulis semata-mata, tak ada kaitan dengan lucah yer ….^-^
Sehari sebelum esok, saya telah membuat kunjungan rasmi ke Giant tuk membeli tingkap(window shopping lah..)

Setelah satu jam berlegar di Giant.. saya pun menamatkan lawatan rasmi ni, tetapi sebelum meninggalkan Giant, saya membuat lawatan terakhir saya dalam tandas giant di samping menyiapkan urusan rasmi di sana ..

Alangkah terkejut nya saya biler saya terjumpa seluar dalam merah tergantung di paip basuh tangan…

Disebabkan Culture Shock ini lah telah menyebabkan saya tidak meneruskan lagi urusan rasmi saya…no more business!!

Semasa memandu balik, biler saya ternampak papan hotlink… saya terbayang BENDA merah tu..oh tidak!! -_-

✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖
P.s: Sudah tiba masanya kita menangani masalah ini sebelum terlewat. Fikir dulu sebelum buang, Jadikan amalan mengitar semula sebagai sebahagian hidup kita...♫♫

Monday, June 8, 2009

Mummy.. tu lah PENTDRIVE!!


✖Alkisah lah satu hari…✖
Mum: Ichat(Nama manja kat umah..), gambar2 hari tu dah simpan blum?
Ritz: Dah letak dalam pentdrive, mum..
Mum: pentdrive tu aper??
Ritz: Ni hah..(sambil tangan tunjuk kat pentdrive tu)
Mum: Muat kah gambar dalam tempat kecik tu?
Ritz: Muatlah mum, semua gambar tu dah saya simpan dalam ni hah..
Mum: Huh?? Keciknya tu, macam mana ‘pandrif’ tu boleh muat semua gambar??
Ritz: Pentdrive ni macam almari mum, boleh simpan gambar, video pun boleh macam VCD lah jugak.
Mum: Video pun muat?? Bukan VCD lagi besar dari pandrif tu, mcm mana boleh muat pulak.
Ritz: Ermm.. Tu macam VCD dijadikan keciklah mum.. Surat yang di email uncle hari tu pun masuk pentdrive ni.
Mum: Huh?? Surat tu macam mana boleh masuk dalam pandrif pulak?? Digulung kah?
Ritz: (tak terkata…)
Mum: Eh eh, tak payah lah masukan semua gambar dalam pandrif tu, nanti sempit dalam pandrif tu, comot nanti gambar tu.
Ritz: (makin confuse..) -_-

✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖
P/s: Keesokan hari mummy saya tanya soalan sama tapi bukan pasal "pandrif" lg tapi ttg memori kad pulak...

P/s: sorry baru update blog, julai ni agak busy sikit ngan FYP(final year project)..bukan project dalam bilik yeh huhu

Tuesday, June 2, 2009

Pengemis?? Damn no...


Bab Satu♪
✖Pagi tadi ketika saya membeli tembikai di pasar Besar Tawau, saya dihampiri oleh seorang pengemis lelaki... pengemis itu menyodongkan tangan meminta sedekah dari saya...
I : Dik, saya jalan jauh dari Batu Payung dan tiada duit tuk makan. Mohon minta sikit duit tuk makan dik..
S : (Serius keh? kurus kering mcm ni jalan dari Batu Payung? Tu 10 batu jauhnyer! ah.. sudahlah..) Hm.. yah.. Ini Pak Cik.. ni jeh ada..
I : Terima kasih banyak Dek..✖


Bab Dua♫
✖Semasa naik tangga ke tingkat atas terjumpa pulak seorang ibu mengendong babynya turun bertentangan arah, ibu tu tgh angkat byk barang...
I : Maaf dik,kesian saya dik sbb kehabisan duit tambang, boleh mintak sedikit duit tambang?
S : (Ai? Bawa berkilo2 brg pun mintak duit?? Shopping kat pasar sampai takde duit tambang keh??) … Ni mak cik, gunalah apa yang perlu ..
I : Terima kasih banyak dik.. Semoga dibalas oleh Tuhan.✖


Bab Tiga♫♪
✖Lepas 5 minit...Seorang pemuda indon yang tempang kakinya menghampiri saya..
I : Mohon bantuan a’.. saya kelaparan.. butuh uang buat makan
S : (Ya ampun.. ada lagi.. ) …

Saya pun meninggalkan dia, tapi karena kesian, saya kembali, melihat dia terduduk di pinggir jalan sambil menyandar di tiang elektrik (Waduh, dramatik sekali!!). Lalu saya menghampiri, dan memberikan wang.
S : Ini Pak, tolong segera bapak pakai buat makan. Bapak lapar kan?
P : Terima kasih a’, semoga Tuhan membalas perbuatan aa’.✖

✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖
Saya tahu kalau pengemis minta sedekah seperti ini mungkin merupakan penipuan. Di TV pernah ada liputan tentang pengemis-pengemis profesional yang memiliki teknik tertentu untuk meminta sedekah. Tetapi bagi saya sendiri, daripada fikir pasal tu itu, baik ikhlaskan jeh segala pemberian tersebut. Kalau dia yang menipu dia sendiri yang menanggung akibatnya. Kan??
✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖

P/s: Result dah kuar, so happy coz get my fifth dean list♥!! Thank God! ♥^-^♥